Evidens för tapping, energipsykologi

Evidens för energipsykologi är mestadels på tapping metoder

Evidens för energipsykologi är mestadels på tapping metoder med namn som TFT, EFT, Clinical EFT, Evidence-Based EFT. Den essentiella ingrediensen i dessa metoder är just tapping (se länk till video “What is the active ingredient in tapping”, nedan).

Det finns numera högkvalitativ forskning om effekterna av tapping, energipsykologiska metoders effekter på trauma, PTSD, ångest, depression, smärtor, sug efter mat eller godis då man inte är hungrig (food cravings).

Meta-analyser visar att tapping är effektivare än psykoterapi för PTSD dvs. trauma.

Eftersom trauma orsakar många av våra vanligaste problem som smärtor och trötthet är det klokt att använda tapping vid fibromyalgi, IBS, Crohns, utmattning. Stresskänslighet, ångest och depression har rötter från uppväxtmiljön  och svarar mycket bra på tapping.

Utanförskap kan leda till sjukdom och missbruk

Utanförskap, att bli utstött, bortstött, (rejected) att känna sig ensam och övergiven (abandoned) , ingen bryr sig (neglected) kan leda till sjukdomar. Både fysiska och psykiska och leder ofta till addiktion, missbruk.

Tapping för en bättre barndom

Tapping är effektivt för att ta hand om effekterna av uppväxtmiljön och har därför uppmärksammats i USA. Tapping används där som evidensbaserad metod vid drogmissbruk. (SAMHSA=Substance Abuse and Mental Health Services Administration)

I Storbritannien och USA är tapping snart en del av den naturliga behandlingen av PTSD. För både militärer och civila. Via NICE = The National Institute for Clinical Excellence och U.S. Veterans Administration.

“Barfotaläkaren” gör come-back

Tapping för en bättre barndom är aldrig för sent. Vad som är ännu bättre är att, “aldrig har så många kunnat hjälpa så många”. Tapping kan läras av alla och envar och utövas av alla med alla. Den forskning som ACEP i all korthet redovisar ger hopp åt människors stora behov av effektiva och användbara metoder.

Forskningen kring energi-psykologiska metoder visar att allt prat om flum och alla andra, öppna såväl som dolda agendor, som motverkar, dvs. där någon spelar dörrvakt och därmed hindrar sina medmänniskor att må bättre, har spelat ut sin roll.

Kombinera energipsykologi och somatiska metoder med vetenskapen om uppväxtens betydelse för hälsa

Om man kopplar samman energipsykologiska och somatiska metoder, som i Mindful Tapping, med vetenskapen om ACE, Adversive Childhood Events dvs. hur uppväxten påverkar hälsoutvecklingen, skulle människors liv revolutioneras. Det skulle spara miljarder i sjukvård och i arbetsliv. För att inte tala om den ökade livskvalitet som skulle bli följden!

Referenser:

Science_Behind_Energy_Psychology_Quick_Fact

Science_Behind_EP_Quick_Fact

What is the Active Ingredient in EFT Tapping?

Evidens för Mindful Tapping och Mindful Eye Positions

KBT & EFT vid trauma – en jämförelse