Mindful Tapping stabiliserar blodsockret för diabetiker

Andrea fick diabetes för knappt ett år sedan och har sedan dess kämpat med ett blodsocker som gått upp och ner som en berg-och-dalbana. Med en kvarts Mindful Tapping om dagen hjälper Andrea nu sin kropp att hålla blodsockret på en jämn nivå.

– Det måste vara fel på mätaren! Det var min första reaktion, berättar Andrea.

Andrea fick diagnosen diabetes för knappt ett år sedan. Beskedet kom som en chock, trots att hon egentligen redan hade förstått det. Hon kände ju till symtomen, men ville inte tro att det var så. Två av hennes kusiner hade drabbats av diabetes i unga år, vilket gjorde att hon blivit fullproppad med en massa hotfull och skrämmande, numera gammeldags, information om diabetes.

När jag själv fick diabetes kom all den där gamla, skrämmande informationen upp för mig igen. Läkarna gav tyvärr inte så mycket stöd och information. De skickade hem mig med en mätapparat och jag fick veta ungefär var värdena borde ligga. Men sen var det upp till mig själv att prova mig fram. Jag hade hjärtat i halsgropen, berättar Andrea.

Omställning och oro

Det blev en omställning för familjen. Tidigare var familjen spontan och impulsiv, men nu blev de tvungna att anpassa vardagen till Andreas mattider.

Jag har en insulinmätare som är ett liten sensor, som en knapp som sitter på huden och mäter blodsockernivån. Med en apparat som är kopplad till den kan jag på sekunden få reda på mitt värde. När värdet inte såg bra drabbades jag lätt av panik. Jag var så orolig för att jag skulle tuppa av om blodsockret skulle hinna sjunka för mycket.

 

Vann kurs i Mindful Tapping

Andrea vann genom podden Hälsosnack med Lotta och Victoria en plats till Grundkursen i Mindful Tapping. Hon var nyfiken på hur tappingen skulle kunna hjälpa henne att reglera sin diabetes bättre.

Förutom det önskade Andrea, som är barnskötare och arbetar i skolan med barn från 6 -9 år, hjälp med de känslor och beteenden som hon märkte att en del barns beteenden triggade igång i henne.

Under kursens tre övningar hann Andrea bearbeta en hel del som hade att göra med båda dessa problemområden.

Bearbetade skrämselpropagandan – fick avslappnad relation till sin diabetes

I en övning bearbetade Andrea minnena av den skrämselpropaganda om diabetes som hon fått med sig från barndomen

– Jag hade så mycket stress kring diabetes. Allt man inte får göra, inte gå barfota, att jag måste ha mat regelbundet, inte göra si eller så…. Alla dessa minnen blossade upp när jag fick min diagnos. Under övningen fick jag upp allt detta som bilder. Jag bearbetade dem under sessionen – och nu har de ingen laddning längre!

Så här cirka två månader efter kursen märker jag vilken stor effekt den övningen har haft. Jag har en lättare inställning och mer avslappnad relation till min diabetes. Jag får inte längre panik när jag får blodsockerfall. Istället tar jag det lugnt, sätter mig ner och äter lite, och så är det bra.

 

Varvar ner och laddar energi med en kvarts tapping på jobbet

När hon kom tillbaka till jobbet märkte Andrea dessutom att övningarna under kursdagen hade gjort att hon blev mindre triggad av barnens beteende skolan. Nu kunde hon reagera mer samlat och bemöta dem lugnare.

Tack vare alla de positiva effekter Andrea märkte av tappingen, lade hon till en ny rutin på jobbet; varje dag på sin lunchrast gör hon 15 minuter Mindful Tapping.

Det är så skönt. Jag märker hur jag går ner i varv och laddar på med ny energi. Tappingen gör att jag kan släppa det som varit på förmiddagen. Det gör att jag känner mig fräschare när fritidsbarnen kommer på eftermiddagen. Dessutom har det haft helt otroliga effekter på mitt blodsockervärde.


Tappingen ger stabilt blodsocker

Andrea berättar att hennes blodsocker har varit mycket stabilare efter kursen. Tidigare gick mätvärdena upp och ner som en berg-och-dalbana, men när hon gör tapping dagligen ligger de på en jämn nivå.

När jag såg att mätaren visade en rak linje trodde jag först att det var fel på apparaten! Mätvärdena brukade ju se ut som en berg-och-dalbana. Men så förstod jag – det måste vara den dagliga tappingen som gör att min stress minskar och därigenom regleras min blodsockernivå!

Läs gärna om denna studie där 30 patienter med diabetes fick använda tapping för att kontrollera sitt blodsocker.