Bebisen, barnmorskan och TAT

Denna lilla berättelse handlar om hur man kan lugna en bebis som är i ett stress tillstånd dvs. varierar mellan tillstånden flykt, kamp eller frys.

Grunden till nedanstående dialog, en kväll via Messenger, mellan Jane, barnmorska och mig, Kjell är i korthet följande: För att kunna få en annan människa i balans dvs bort från flykt, kamp eller frys reaktioner är det av vikt att vi själva är i balans.

Detta kan också uttryckas med andra termer som att ett ökat HRV medför ökad koherens mellan hjärna och hjärta. Då är vi i ett optimalt tillstånd för att överföra vårt eget balanserade fysiologiska tillstånd till en annan människa, i synnerhet om vi står i fysisk kontakt. Detta har visats via forskning på HeartMath Institute. Hur man via andningen ökar sin koherens beskrivs i vår bok “EFT – Emotional Freedom Techniques metoden som gör skillnad” (se sidan 48).

Jane: Hej Ann-Sofie & Kjell!
En snabb fråga, är på BB och har en bebis som är stressad efter födseln. Jag tänker TAT- men jag har inte boken med mig, tänker att det är samma förfarande som med djur? Kan ni berätta lite snabbt vad jag ska tänka på??? Kram Jane

Kjell: Hej Jane
Håll helt enkelt TAT posen på bebisen med ena handen på dess panna och den andra på skallbasen. Kram Kjell

Jane: Tack! Tänka något eller? Säga något? Följa TAT stegen?

Kjell: Lägg ditt fokus på ditt hjärta och tag några djupa andetag. Under utandningen slappnar du av. Sänd bebisen kärleksfulla tankar. Delge bebisen din egen trygghet. Din trygghet förmedlas via ditt hjärtfokus och leds via dina händer.
Dina tankar på dina egna barn väcker kanske de ömma känslor som du kan förmedla via dina händer till bebisen.

Jane: Tack
Kjell: Väl bekomme

Lite senare…
Jane: Gick jättebra bebisen släppte & blev lugn & glad!
Kjell: Gud vad underbart!

Resumé:
Jane: Nu är det gjort! Blev TAT och jag sände kärlek…. Kände hur bebisen spände sig, jag spände mig & släppte, spände & släppte…  Det blev ljust och glatt, bebisen gick in i sin första djupsömn.
Men nu, det är helt galet barnmorskan som har hand om bebisen, har nu badat den och då var den helt avslappnad, började göra sugrörelser, gapade & tittade och den ammade för första gången sen den föddes igår kväll!!!!!!!

Tänk vad som är möjligt då vi är i balans, stora som små.

Hur du använder TAT posen lär du dig på steg 3 kursen i Mindful Tapping