När mental träning möter inre motstånd

I mental träning arbetar man med visualiseringar och affirmationer för att uppnå ett positivt tillstånd i förhållande till något man vill. Det är populärt inom sporten, men används även i andra sammanhang. Visualisering och affirmationen har många positiva effekter, men fungerar inte för alla och inte för alla typer av mål.

Problemen uppstår om det finns inre motstånd mot att uppnå målet, som är starkare än det man medvetet vill uppnå. Läs mer om hur Mindful Tapping kan hjälpa då.

När man sätter upp mål för det man vill uppnå och jobbar med affirmationer, visualiseringar och mental träning kan man få otroligt bra resultat. Men ibland når vi inte alls dit vi vill, trots att vi säger och gör “rätt”. Det beror på att de omedvetna inre motstånden är starkare än den medvetna vilja.

Inre motstånd skapar stress i kroppen

De inre motstånden kan göra sig påminda i form av tvivel, oro eller en gnagande känsla  magen. Ett annat problem som kan uppstå för väldigt driftiga människor är att drivkraften för att uppnå målet är en “jag-ska-allt-visa-dem”-känsla, som gör att man kanske går över sin egna gränser.

Om denna typ av negativa känslor drar igång aktiveras olika stresstillstånd i kroppen, vilket gör att man inte är i den balans och kraft som man från början ville uppnå genom att upprepa affirmationen. Det blir en kamp mellan ens medvetna önskan och det undermedvetna motståndet.

Få det undermedvetna och det medvetna att samarbeta

Med tanke på att affirmationerna kommer från vår medvetna tankeförmåga (som hanterar 40 bit/sek) medan de inre motstånden kommer från vårt  undermedvetna (som hanterar 20 miljoner bit/sek) är det inte så svårt att förstå vem som vinner.

För att uppnå förändring om det finns inre motstånd måste vi istället skriva om programmen i det undermedvetna, så att de arbetar för oss istället för emot oss. Det gör man genom att rekonsolidera minnen, vilket vi gör i Mindful Tapping. Först när minnet är omskrivet kan man lägga till de positiva affirmationerna och få kraftfull effekt. För då arbetar både det medvetna och det undermedvetna åt samma håll.