Puttfrossa, yips, slutet på golfarens bana?

Puttfrossa, the yips är en fruktad ”åkomma” särskilt för elitgolfare. Den orsakas av triggade minnen som aktiverar kamp/flykt/frys reaktioner. Mindful Tapping och Mindful EP kan vara till hjälp.

Har du missat en avgörande putt eller slag någon gång?
Då har du kanske puttfrossa eller the yips som man säger i USA. Ett fruktad ”åkomma” särskilt för elitgolfare. Puttfrossa är en neuromuskulär obalans med symptom som darrningar, ryckiga rörelser och stelhet vid korta eller långa slag med krav på precision.

Puttfrossa utlöses eller förvärras av tävlingsnervositet men även amatörer kan plågas av det. Puttfrossan orsakas av triggade kamp / flykt / frys reaktioner. Dessa kan ha sin grund i upplevelser av att bli förödmjukad. Ofta kommer man inte ihåg dessa situationer men ditt omedvetna/implicita minne gör det.

Din hjärna aktiverar det autonoma nervsystemet och påverkar dina muskler till att göra små avvikelser i rörelser som ger dig så kallad puttfrossa.

Med Mindful Tapping och EPI transformerar man dessa händelser så att de inte påverkar dina rörelsemönster. Med allt färre minnen som driver kamp/flykt/frys reaktioner blir din puttfrossa allt mindre.