Rädslan att prata inför folk – talarrädsla

Jag har levt med en rädsla att stå inför folk och prata, i små såväl som stora grupper, sedan femte klass. Det var något som blev tokigt då. Jag har varit tvungen att trotsa min skräckkänsla då jag ibland måste och även vill, stå inför folk och föreläsa. I mitt jobb som psykoterapeut och i andra föreningssammanhang. Jag har försökt att hantera rädslan bäst jag kunnat, ofta med beta-blockare som inte hjälp när det väl kommit till kritan.

Sedan träffade jag Ann-Sofi. Hennes personlighet som utstrålar stor värme och den självklarhet med vilken hon använder EFT/tapping-tekniken gjorde att jag fick hopp om att kunna göra en förändring i min negativa känsla inför att framträda.

Från skräck till njutning – om att föreläsa

Två Skype träffar där vi avhandlade min speciella rädsla, specifika händelser och tankar gjorde att jag kunde genomföra ett stort, viktigt framträdande. Att jag kunde genomföra detta utan min sedvanliga panik i dagar före. Att jag var samlad, kunde göra andra saker under dagarna, plus att jag slapp ta mina beta-blockare. Dessutom kände jag mig trygg med vetskapen om att jag kunde ringa Ann-Sofi när som helst.

Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro att det skulle hjälpa med så få gånger, eftersom jag levt med detta hela livet. Dessutom vet jag rent yrkesmässigt hur djupt sådana rädslor kan sitta och hur näst intill omöjligt det är att bli kvitt något sådant.

Så efter bara 2 tillfällen kring rädslan släppte den nästan som över natten. Jag har föreläst flera gånger sedan dess, en gång inför 80 personer, och till min stora förvåning gick det så lätt och enkelt och dessutom tyckte jag att det var jätteroligt.

Kristina, psykoterapeut, Stockholm