Effektiv behandling av spindelfobi och ångest? En diskussion om exponeringsterapi, tapping och Somatic Experiencing.

Forskare vid Uppsala Universitet har publicerat en studie av hur amygdala påverkas av exponeringsterapi för spindelfobi, i syfte att hitta fler sätt att arbeta med enkla fobier har en modifierad form av exponeringsterapi prövats. Här diskuterar Hanna Noorberg och Kjell Forsberg studien och annan forskning inom området som visar på effektiv behandling av fobier och ångest.

 

Exponeringsterapi med minnesaktivering för spindelfobi

I studien vid Uppsala Universitet exponerades försökspersonerna först kort för en bild på en spindel (vilket åstadkommer minnesaktivering) och därefter gjordes en normal exponering. Detta visade sig åstadkommer en större effekt på amygdala än vid normal exponering. Det innebär att resultaten för behandlingen var bättre än vid vanlig exponering.

Läs mer om studien på Uppsala Universitet samt på forskning.se.

En diskussion av studien och andra möjligheter för effektivt minska rädsloresponser vid fobi och ångest.

Hanna Noorberg, folkhälsovetare, intervjuar Kjell Forsberg, biolog och fd läkemedelsforskare, om vad studien innebär, och vad vi vet idag i övrigt om hur man kan förändra minnen på djupet så att t. ex. rädsloresponser inte aktiveras.

Du kan se intervjun på här.

En ljudfil av intervjun finns här:

 

I intervjun tar de upp bland annat följande frågeställningar:

  • Frågan om hur man kan använda slutsatser som bygger på denna studie på spindelfobi generellt för ångestbehandling tas också upp i intervjun.
  • De pratar dessutom om hur minnen lagras och hur man kan förändra dem så att de upphör att aktiveras.
  • De pratar om skillnaden mellan exponeringsterapi, KBT och somatiska terapimetoder vid behandling av fobier och ångest.
  • Bland annat tar de upp Somatic Experiencing, SE och tapping, samt en hybridform mellan tapping, somatisk mindfulness och SE vid namn Mindful Tapping.